Mjød del 2…. Tosse godt…

Mjød gear

Nu har de to mjød spande små bloppet i 4 måneder ved 17 – 18 grader.
Der er blevet holdt skarpt øje med gærlåsene s vandstand.
Nyttig tip; Står væsken skævt i gærlåsen, så er der gang i den.
Står den lige i gærlåsen er gæring gået i stå.
Sjov info; Høj og lavtryk i vejret kan osse flytte rundt på væsken i gærlåsen.
Lågene på spandende kunne fremvise et solidt lag lagrings støv.
Så, gang i skoldning for at gøre alt klar til om-stikning. Jeg havde glemt alt om hvordan man måler og regne på %? Så frem med bøger og log. Ja, jeg havde jo selvfølgelig husket at skrive log 🙂

Spændende, spændende…
– hvad havde der foregået inde i spandende? Hvordan med farven og smagen?

Jeg starterede med  æble-mjød’en “kaldet bjorr i vikingetiden“.
Af med gærlåsen i et hurtig snuptag. Låget blev lirket op, så bundfaldet ikke blev hvirvlet op.
Der bredte sig hurtigt en tung lugt af gær i hele rummet.

   

Jeg har hver spand på en skammel, så de flyt-let-bare.  Et stk ny skoldet spand ( inden i en større spand ) blev sat nede på gulvet. Hæverten, som heldigvis havde et bundstykke der gjorde at den sugede 1 cm over bundfaldet, kom  i
SUG – risle, risle, en smuk rav gul væske flyttede sig ned i den nye spand, sikke et dejligt syn oven på al den ventetid. En lille sjat blev taget fra til måling og smagsprøver. Derefter samme øvelse med Konge mjød’en.

Smage og måle tid….

For læring og for at holde modet oppe, er jeg meget glad for at havde startet med to slags gær til mit pilot mjød  projekt.

Æble-mjød “efterårshonning og æblemost”  + Biofermkiller 16% gær.
(målinger start oe  1142 minus omstik oe 1030= 112/7,6 = 14,7 %)

Smagte ikke særlig godt, skarpt af alkohol og noget af gær. (Trøster mig med – alle mjød grupper siger tålmodighed, vente og vente det ændrer alt 🙂 spændede at gøre erfaringer selv… Så vente og vente.

Konge mjød ” efterårshonning og vand” + Mangrove Jacks M05 18%
(målinger start oe  1150 minus omstik oe 1080= 70/7,6 = 9,2 %)
Hurra, den smagte heldigvis Tosse Godt – og smuk er den jo osse :o)

Nu Konge mjød ‘en smagte så godt, blev der hentet hjælp fra facebook gruppen,
til få den sidste cm op til for-smagsprøver.

Løsningen blev hælde meget forsigtigt med spanden godt på skrå over i en høj flaske med lille bundareal.
En gærlås der egentlig var fejlkøbt, fik pludselig anvendelse. Nu skal bund-sjatten bare stå og bundfælde.
Måske en tur i fryseren til sidst, da frost binder gær affaldet sammen.

Nu skal der ny tålmodighed + 4 måneder mere til næste omstik. Men ved du hvad, så er vi nået omkring Grundlovsdag (5 juni) hvor min honning pusher lærte mig, at det er tid for forårs-honningen er klar.
Mon ikke der bliver bygget et par spande mere på mjød produktionen der?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *